Lupta cu COVID-19 continua pe toate fronturile

Lupta cu COVID-19 continua pe toate fronturile


Daca nu cu mult timp in urma mai existau sceptici care sustineau ca zvonurile privind pericolul COVID-19 sunt exagerate, la aceasta ora acestia au disparut total. Iar amenintarea devine din ce in ce mai reala. Nu mai putem opri pandemia. Intrebarea este ce putem face pentru a o opri.
Toate sperantele sunt indreptate catre lumea stiintifica. Umanitatea se asteapta ca cele mai stralucite minti ale sale - oamenii de stiinta - sa gaseasca modalitati de a diagnostica rapid prezenta virusului COVID-19, prevenirea si tratamentul acestuia, iar in final vor gasi un vaccin impotriva sa.


Putem invinge COVID-19?

Oare suntem la un pas de descoperiri de mare anvergura ce vor schimba totul? Sau cei care au cumparat toata faina si hartia igienica din magazine, pregatindu-se pentru sfarsitul lumii, au procedat corect?
Din fericire, nu exista sentimentul ca lumea stiintifica se pregateste sa capituleze.
Cercetatorii din SUA incep deja primele teste de vaccin, in Israel se vorbeste despre crearea iminenta a unui medicament impotriva coronavirusului, in China se folosesc vopsele antimicrobiene, iar profesorul Nicholas Kristakis de la Universitatea Yale fundamenteaza stiintific carantina scolilor.


 Vaccinuri contra COVID-19

Studiile initiale ale vaccinului creat in SUA au inceput de luni, 16 martie 2020. Voluntarii au testat vaccinul singuri. Acest lucru este raportat de ABC News cu referire la surse anonime din guvernul SUA.
La primele teste au participat 45 de voluntari tineri si sanatosi. Vaccinarile sunt dezvoltate in comun de Institutele Nationale de Sanatate din SUA si Moderna. Scopul acestor teste este sa se asigure ca vaccinurile nu provoaca efecte secundare tulburatoare si sa stabileasca stadiul pentru studii mai grave si pe scara larga.


La ora actuala, zeci de grupuri de cercetare din intreaga lume incearca sa creeze un vaccin impotriva COVID-19 cat mai curand posibil. Unii chiar cauta vaccinari temporare care ar putea proteja sanatatea oamenilor timp de o luna sau doua, in timp ce se dezvolta o protectie pe termen lung.
O alta companie farmaceutica americana, Inovio Pharmaceuticals, va incepe sa-si testeze candidatii in aprilie. Testarea va fi efectuata pe zeci de voluntari la Universitatea din Pennsylvania si centrul de testare din Kansas City, Missouri, dupa care cercetarile vor fi transferate in China si Coreea de Sud.


In acelasi timp, Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase (NIH), declara ca va dura cel putin jumatate de an pentru a trece cu succes testele initiale de siguranta, inainte ca vaccinul sa fie gata pentru o utilizare pe scara larga. Acestea sunt departe de singurele incercari de a face ceva in acest domeniu.
De asemenea, in China, oamenii de stiinta testeaza o combinatie de medicamente anti-HIV ca si vaccin. Este testat si vaccinul Remdesivir,  medicament ce a fost dezvoltat initial pentru a combate Ebola. In SUA, Centrul Medical al Universitatii Nebraska a inceput deja testarea Remdesivir asupra unor americani infectati cu COVID-19, dupa ce au fost evacuati de pe o nava de croaziera japoneza.


Descoperire olandeza?

Oamenii de stiinta de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam si Universitatea din Utrecht sustin ca au gasit un anticorp impotriva virusului SARS-CoV-2.
Frank Grossfeld, profesor de biologie celulara din Rotterdam, precizeaza: "Acesta este primul anticorp pe care il stim care blocheaza infectia si este foarte probabil sa fie folosit si pentru a face medicamente care sa fie puse la vanzare. Trebuie sa facem ceva si poate avem deja ceva. Prin urmare, am inceput imediat sa lucram si am lucrat non-stop".


De asemenea, profesorul Universitatii din Utrecht, Berend-Jan Bosch, a subliniat ca acesta este un pas promitator dar este prea devreme pentru a vorbi despre eficacitate. Anticorpul poate fi utilizat in viitor pentru fabricarea de medicamente impotriva COVID-19. Expertii au subliniat ca prevenirea este cea mai eficienta, nu tratamentul. Prin urmare, avem nevoie de un vaccin, a carui dezvoltare poate dura doi ani.


Ce medicamente trebuie evitate

Sanatatea pacientilor infectati cu COVID-19 poate fi afectata de tratamentul cu medicamente antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul. Acest lucru a fost declarat chiar de catre ministrul francez al sanatatii, Olivier Veran. Stirea a fost criticata nu numai pentru ca ibuprofenul este popular, iar refuzul acestuia va crea o multime de probleme, ci si pentru ca multi oameni de stiinta au respins imediat aceste informatii.


Totusi, afirmatia lui Veran se bazeaza pe studii care arata ca ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot complica cursul bolii. Pentru a reduce febra, toti pacientii din timpul epidemiei de coronavirus Veran recomanda administrarea de medicamente care contin paracetamol. In cursul cercetarilor, s-a constatat ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt periculoase, deoarece reduc raspunsul sistemului imunitar uman. "Astfel de medicamente cresc riscurile atunci cand exista deja o infectie in organism", a precizat Jean-Louis Montastrac, medic la spitalul CHU (Centre Hospitalier Universitaire) din Toulouse.


China continua sa lupte impotriva extinderii COVID-19

O filiala a grupului Nipsea, Nippon Paint China, cel mai mare producator de vopsea si acoperire din Asia, a creat o vopsea antivirus in colaborare cu Corning Incorporated, o companie americana. Apoi au donat-o celor patru spitale din Hubei intr-o cantitate suficienta pentru a acoperi un total de 120 de mii de metri patrati de suprafata vopsita.


Potrivit expertilor, coronavirusul poate trai pana la 9 zile in afara unui organism viu, in functie de conditiile de mediu si de tipul suprafetei. Deoarece nu au fost identificate inca vaccinuri sau alte medicamente, cea mai buna modalitate de a face fata este prevenirea, demers ce include dezinfectarea suprafetelor din spitale, centre medicale, birouri, case etc.
Potrivit reprezentantilor celor doua companii sus-mentionate, vopseaua este special conceputa pentru a fi folosita in spitale situate in centrul de distributie al coronavirusului si nu este accesibila consumatorilor conventionali.

Nippon Paint spera ca aceasta acoperire antivirala ii poate ajuta pe furnizorii de servicii medicale sa le ofere protectie suplimentara in lupta lor impotriva coronavirusului. Vopseaua "Antivirus Kids Paint" este un produs care combina particulele antimicrobiene, fiind folosita la vopsirea jucariilor pentru copii.

Se recomanda inchiderea scolilor

Revista Science a publicat recent un interviu cu profesorul Universitatii Yale, Nicholas Kristakis, al carui subiect principal este intrebarea cat de convenabila este instituirea carantinei in institutiile de invatamant si daca aceasta masura este cu adevarat eficienta. Kristakis studiaza retelele sociale si dezvolta diverse software si metode statistice pentru a prezice raspandirea epidemiei.


Conform lui Kristkakis, exista doua metode de inchidere a scolilor: reactiv si proactiv. Metoda reactiva implica carantinizarea scolii atunci cand elevul sau angajatul este deja bolnav la scoala.
Conform modelelor matematice publicate in revista Nature, carantina reactiva a scolilor reduce rata de infectie cumulativa cu aproximativ 25% si poate intarzia varful epidemiei cu aproximativ doua saptamani. La randul sau, acest lucru va permite sa nu fie supraincarcat sistemul de asistenta medicala.


La randul sau, inchiderea proactiva a scolilor este inchiderea scolilor inainte ca precedentul bolii sa apara acolo. Potrivit profesorului Kristkakis, aceasta este una dintre cele mai puternice interventii non-farmaceutice ce poate fi aplicata in cazul raspandirii unei epidemii sau a unui virus. Aceasta metoda, a spus el, permite protectia nu numai a copiilor, ci a intregii societati.


Intr-adevar, multi considera ca masurile adoptate astazi ( inchiderea oraselor, restrictionarea transportului public, oprirea serviciilor de catering si a centrelor comerciale) sunt prea radicale. Cu toate acestea, asa cum arata studiile matematice si experienta epidemiilor anterioare, aceasta este de departe cea mai eficienta si mai fiabila metoda. In concluzie, va rugam sa nu va auto-medicati si sa reamintiti ca cea mai buna protectie impotriva COVID-19 este spalarea mainilor si distanta sociala.