Informatii utile privind COVID-19

Informatii utile privind COVID-19


Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care infecteaza predominant animalele, iar in unele cazuri pot fi transmise oamenilor. De obicei, bolile cauzate de coronavirusuri se desfasoara intr-o forma usoara, fara a provoca simptome severe. Cu toate acestea, exista si unele forme severe, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si sindromul respirator acut sever (SARS). Complicatiile severe sunt cauzate la unii pacienti (in primul rand la cei varstnici si debilitati, la pacientii cu diabet, boli cardiovasculare si oncologice).
Coronavirusurile sunt frecvente intre oameni, alte mamifere si pasari si provoaca boli ale tractului respirator, ale tractului gastro-intestinal, iar la animale pot, de asemenea, deteriora ficatul si sistemul nervos. Majoritatea coronavirusurilor provoaca la om doar infectii usoare ale tractului respirator superior.
Boala la om este cauzata de sase tipuri de coronavirusuri, COVID-19 este al saptelea. Patru dintre ele circula in mod constant printre oameni si provoaca de obicei SARS.
COVID-19 este un beta-coronavirus diferit de beta-coronavirusurile asociate cu sindromul respirator uman sever acut (SARS) si sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Seamana indeaproape cu coronavirusurile intalnite la lilieci si este posibil ca liliecii sa fie sursa principala, dar nu se stie daca COVID-19 este transmis direct de la lilieci sau prin orice alt mecanism (de exemplu, printr-o gazda intermediara - acestia pot fi iepuri, caini,etc.)
Care sunt simptomele unei boli cauzate de nouul coronavirus?
Simptomele sunt in multe feluri similare cu multe boli respiratorii, imita adesea racelile comune si pot fi asemanatoare cu cele intalnite la gripa. Poate sa apara: senzatie de oboseala, respiratie, febra ridicata, tuse si / sau dureri in gat.
Marea majoritate a infectiilor virale respiratorii acute este cauzata de agenti patogeni, cum ar fi rinovirusul, parainfluenza, gripa, virusul sincitial respirator, enterovirusul.
Principalul pericol care se afla in spatele acestor infectii este reprezentat de complicatiile lor, care sunt mai sensibile la copii, varstnici, persoane cu imunodeficienta temporara datorata diabetului, sarcinii, precum si persoanelor cu boli cardiovasculare si pulmonare concomitente.
Caracteristici clinice
Boala se caracterizeaza in principal prin febra, tuse, respiratie si infiltratii pulmonare bilaterale. Se presupune ca perioada de incubatie a COVID-19 variaza intre 4-14 zile de la infectie. Desi multe dintre infectiile raportate nu sunt severe, aproximativ 20 la suta dintre pacienti au avut afectiuni critice (inclusiv insuficienta respiratorie, soc septic sau alte persoane care necesita ingrijiri intensive). Majoritatea deceselor au avut loc la pacientii cu boli concomitente. Numarul total de decese a survenit la aproximativ 1% din totalul cazurilor.
Cum se transmite coronavirusul?
Ca si alte virusuri respiratorii, coronavirusul se raspandeste prin picaturi aeriene atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. In plus, se poate raspandi atunci cand cineva atinge orice suprafata contaminata, cum ar fi un maner al usii. Oamenii se infecteaza atunci cand ating gura, nasul sau ochii cu mainile murdare.
Cel mai probabil, virusul a ajuns la o persoana de la un animal. Primele cazuri ale noului coronavirus au fost legate de piata de fructe de mare din Wuhan, de unde si animalele puteau fi cumparate. Primele cazuri au fost cumparatorii sau vanzatorii acestei piete.
Prevenirea specifica a infectiei cu coronavirus
In prezent, profilaxia specifica a infectiei cu coronavirus este in curs de dezvoltare.
Prevenirea nespecifica a infectiei cu coronavirus
Profilaxia nespecifica este o activitate care vizeaza prevenirea raspandirii infectiei si se desfasoara in raport cu sursa de infectie (o persoana bolnava), mecanismul de transmitere a agentului cauzal al infectiei, precum si contingentul potential susceptibil (protectia persoanelor care sunt si/sau au fost in contact cu pacientul).
Cum va protejati de infectia cu coronavirus?
In continuare va enumeram cateva reguli de baza pentru evitarea acestui coronavirus.
Pastrarea distantei fata de alte persoane
- Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti si stranutati.
- Evitati contactul strans cu persoanele cu simptome de gripa. Virusurile sunt transmise de la o persoana bolnava la o persoana sanatoasa prin picaturi aeriene (prin stranut, tuse), de aceea trebuie respectata o distanta de cel putin 1 metru fata de pacienti.
- Purtati o masca medicala.
- Incercati sa evitati calatoriile si vizitele in locuri aglomerate pentru a reduce riscul de imbolnavire.
Necesitatea mentinerii curateniei mainilor si a suprafetelor cu care intram in contact
- Spalati-va regulat pe maini, in special inainte de masa si atunci cand vizitati locuri publice.
- Incercati sa nu va atingeti gura, nasul sau ochii cu mainile nespalate (de obicei, astfel de atingeri sunt realizate inconstient de noi, in medie, de 15 ori pe ora);
- Fiti deosebit de atent cand stationati pe aeroporturi si in alte locatii in asteptarea sistemelor de transport public. Pentru a minimiza contactul cu suprafetele si obiectele situate in astfel de locuri, nu va atingeti fata.
- Nu mancati alimente (chipsuri, fursecuri sau alte gustari) din ambalaje sau ustensile obisnuite, daca alte persoane si-au trecut degetele prin ele.
- Evitati strangerile de mana si sarutarile gratuite pe obraz pana la stabilizarea situatiei epidemiologice a persoanei respective.
- Curatati cu regularitate suprafetele si dispozitivele la locul de munca (tastatura
panouri de calculator, echipamente de birou de uz general, ecran de smartphone, telecomenzi, manere de usi si balustrade).
Mentinerea unui stil de viata sanatos
- Sa fiti atent la pregatirea atenta a carnii, oualor.
- Sa respectati un regim sanatos, inclusiv somnul adecvat, consumul de alimente bogate in proteine, vitamine si minerale, activitate fizica.
In urma ultimelor informatii, se recomanda consumul cat mai des de lichide in cantitati mici, apa plata sau ceaiuri calde, deoarece s-a descoperit ca acest coronavirus se localizeaza initial pe omuletul din gat, inainte de a se raspandi in organism, ori lichidele baute des il desprind de pe omulet si-l trimit in stomac, unde este distrus de aciditatea lichidului gastric. Toate cele bune!